Greeklish

Greeklish

greeklishΤα greeklish είναι κομμένες σύντομες φράσεις που έχουν το χαρακτηριστικό την επικοινωνία στην ελληνική γλώσσα, αλλά με χρήση λατινικών χαρακτήρων. Αυτή η τάση λέγεται ότι ξεκίνησε από τους Έλληνες του εξωτερικού που όταν αντάλλαζαν e-mail με τους Έλληνες του εσωτερικού δεν αναγνωρίζονταν οι ελληνικοί χαρακτήρες και τους αποτύπωνε με σύμβολα. Είναι γρηγορότερα στη δακτυλογράφηση, δεν υπάρχει λόγος να έχουν σωστή ορθογραφία και οι παραδοσιακοί μηχανισμοί γλωσσικού ελέγχου δεν είναι απαραίτητοι, επομένως αγνοούνται συχνά οι κανόνες ορθογραφίας και στίξηςΤα greeklish μπορεί να είναι: 

α) ορθογραφικά: ακολουθώντας τους κανόνες της ελληνικής ορθογραφίας όπως αποτυπώνονται στο πληκτρολόγιο, π.χ. η λέξη ευχαριστώ: ‘eyxaristw’, ή να είναι 

β) φωνητικά: να σκοπεύουν στη φωνητική απόδοση των ελληνικών: π.χ. ‘efxaristo’ ή ‘efharisto’ ή ‘euxaristo’. Οι περισσότεροι, όμως, χρησιμοποιούν ένα ‘μικτό’ σύστημα που συνδυάζει το θέμα της ορθογραφίας με τη φωνητική απόδοση, χωρίς η γραφή να έχει ισχυρή τυποποίηση, π.χ. ‘euxaristw’

Τα greeklish είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, χρησιμοποιούνται, περισσότερο από τους εφήβους, σε μηνύματα τύπου e-mail και sms, καθώς και σε chat roomsΥπάρχουν στο Διαδίκτυο δωρεάν εφαρμογές μετατροπής Greeklish σε ελληνικούς χαρακτήρες τους οποίους μπορείς να βρεις με μια απλή αναζήτηση.

greeklish2Στις μέρες μας πάντως τα greeklish έχουν επικρατήσει σε μη επίσημες συνομιλίες, όμως αυτό έχει πάρει διαστάσεις και έξω από το χώρο του internet. Οι μεγαλύτεροι αλλά κυρίως οι γονείς παραπονιούνται και δεν καταλαβαίνουν, τα παιδιά μιλούν ‘ακαταλαβίστικα’, την κωδικοποιημένη γλώσσα τους. Φαίνεται πάντως, και από τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που έγιναν για το σκοπό αυτό ότι, μάλλον η συνήθεια σε αυτόν τον τρόπο γραφής μετατρέπεται σε ανορθογραφία.  (άρθρο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=79736)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s