ΒΛΑΒΕΡΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

Computer Bugs!virus

Πρόκειται για λογισμικό, δηλαδή προγράμματα, που προκαλούν βλάβες τόσο στο υλικό μέρος  (hardware), όσο και στο λογισμικό μέρος (software) του υπολογιστή! Τα πιο γνωστά από αυτά είναι:

  • Iοί (viruses)

    ιοςΟι ιοί των υπολογιστών είναι προγράμματα σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να ‘εισβάλλουν’ στον υπολογιστή και να δημιουργούν ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως για παράδειγμα να μην μπορείς να ανοίξεις τον υπολογιστή. Ένα ιός μπορεί όμως να προκαλέσει και σοβαρές ή ανεπανόρθωτες βλάβες (όπως την καταστροφή των αρχείων από τον σκληρό δίσκο).

  • Σκουλήκια (Worms)

wormsΕίναι ουσιαστικά ιοί που αναπαράγονται δημιουργώντας αντίγραφα του εαυτού τους διαμέσου των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ένα σκουλήκι μπορεί να βλάψει ένα δίκτυο και μπορεί να μειώσει κατά πολύ την ταχύτητα της σύνδεσής σου στο Διαδίκτυο καταναλώνοντας όλους τους πόρους του υπολογιστή και να οδηγήσει ακόμη και σε κλείσιμο του υπολογιστή.

  • Δούρειοι Ίπποι (Trojan horses)

    trojanΤο βλαβερό αυτό λογισμικό εμπνεύστηκε από την Ιλιάδα! Όπως το ‘ξύλινο άλογο’ που δώρισαν οι Έλληνες στους Τρώες  έκρυβε μέσα του πολεμιστές, έτσι και τα ‘Trojan Horses’ εγκαθίστανται μαζί με προγράμματα τα οποία, αν και φαίνεται πως δουλεύουν σωστά και με νόμιμο τρόπο, προκαλούν αρκετές βλάβες. Γενικά οι δούρειοι ίπποι δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν όπως οι ιοί. Ένας δούρειος ίππος μπορεί να δράσει και ως κατάσκοπος, δηλαδή να ξεκινήσει να καταγράφει οτιδήποτε πληκτρολογείς στο πληκτρολόγιό σου. Έτσι θα συλλέξει πληροφορίες κωδικών πρόσβασης, λογαριασμών, και άλλα προσωπικά σου δεδομένα.

  • Κατάσκοποι (Spyware)

    spyΠρογράμματα που προσκολλούνται κρυφά σε αρχεία που ‘κατεβάζεις’ από το Διαδίκτυο. Μόλις ‘κατέβουν’, εγκαθίστανται αυτόματα στον υπολογιστή σου και ξεκινούν την παρακολούθηση της διαδικτυακής σου δραστηριότητας. Οι πληροφορίες που καταγράφουν αποστέλλονται σε τρίτους, τις περισσότερες φορές εταιρείες, που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν το προφίλ σου, με σκοπό την αποστολή διαφημιστικού ή άλλου υλικού ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σου. Το spyware μπορεί επίσης να συγκεντρώσει πληροφορίες προσωπικών δεδομένων, όπως  διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κωδικούς πρόσβασης ακόμη και αριθμούς πιστωτικών καρτών, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Διευκρίνιση: Τα κακόβουλα αυτά προγραμματάκια δεν ανήκουν μόνο σε ένα είδος αλλά συχνά σε δύο ή και τρία!

Διάβασε εδώ με ποιους τρόπους μπορεί να ‘μολυνθεί’ ο υπολογιστής σου με bugs! 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s