On line ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Είδη on line παιχνιδιών

Παιχνίδια Stand-alone

joystickΤα παιχνίδια που υπάγονται στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνουν έναν παίκτη στον υπολογιστή, δίνουν ωστόσο τη δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να συνδεθεί στο Διαδίκτυο και να βρει κάποιον αντίπαλο που θα τον χειρίζεται άνθρωπος. Μέχρι πολύ πρόσφατα, τα παιχνίδια αυτά προορίζονταν μόνο για συναγωνισμό μεταξύ παίκτη και υπολογιστή. Στην online εκδοχή τους τα παιχνίδια δεν βυθίζουν τον παίκτη σε ένα εικονικό και εμπλουτισμένο με αφηγηματικά στοιχεία κόσμο. Διατηρούν την αρχική τους μορφή (απλά παίζονται online) και σπάνια υπάρχει ομαδική δράση.

Η επικοινωνία μεταξύ των παικτών είναι δυνατή αλλά δεν είναι σε βάθος, καθώς δεν υπάρχει ιδιαίτερη αφηγηματική δομή για να τη δικαιολογήσει. Επομένως, η έκβαση του παιχνιδιού και ο τρόπος της συμπεριφοράς των παικτών είναι προβλέψιμα. Καλό θα είναι όμως να προσέχεις στις συζητήσεις σου με άλλους παίκτες, να μην δίνεις προσωπικά σου δεδομένα, και σε περίπτωση που παρατηρήσεις κάτι περίεργο ή ύποπτο ή αισθανθείς ότι κάποιος άλλος παίκτης προσπαθεί να σου αποσπάσει προσωπικές σου πληροφορίες, να ενημερώσεις αμέσως τους γονείς ή τους δασκάλους σου.

Local and Wide Network (LAWN) Games (Παιχνίδια Τοπικού Δικτύου)

videogameΤα παιχνίδια αυτά δημιουργήθηκαν από την επιθυμία να ενωθούν μεταξύ τους αρκετοί παίκτες ώστε να υποστηρίζονται παιχνίδια τουρνουά. Το στυλ ενός τέτοιου παιχνιδιού έχει να κάνει με την υιοθέτηση συγκεκριμένης στρατηγικής. Το κοινό όλων αυτών των παιχνιδιών είναι μια σχετικά περιορισμένη αφήγηση, με έμφαση στην στρατηγική. Η ανάπτυξη των χαρακτήρων είναι μηδαμινή, αν όχι ανύπαρκτη. Αυτό το στυλ παιχνιδιού ενθαρρύνει τους παίκτες να δημιουργήσουν ομάδες ακόμα και κλίκες (οι λεγόμενες ‘Clans’). Διοργανώνονται, για παράδειγμα, τουρνουά μπάσκετ ή ποδοσφαίρου όπου οι διάφορες κλίκες έρχονται αντιμέτωπες. Αυτές οι κλίκες μπορεί να υπάρχουν και στην πραγματικότητα (δηλαδή τα μέλη τους να γνωρίζονται και στον φυσικό κόσμο) ή να είναι αμιγώς διαδικτυακές. Αυτό το είδος παιχνιδιού έχει γίνει τόσο δημοφιλές που διοργανώνονται ακόμα και πάρτι LAN, όπου εκατοντάδες άτομα συνδέονται για να διαγωνιστούν. Μια ακόμα πτυχή αυτών των παιχνιδιών είναι η δημιουργία επαγγελματιών παιχτών!

Massively Multiplayer Online Role Playing Games (MMORPGs) japan_online

Τα παιχνίδια αυτά είναι η πιο πρόσφατη εμπειρία που εκτυλίσσεται αποκλειστικά στο Διαδίκτυο. Το τυπικό χαρακτηριστικό είναι οι εκτενείς, σοφιστικέ, λεπτομερείς και εξελίξιμοι κόσμοι που βασίζονται σε διαφορετικά αφηγηματικά περιβάλλοντα. Η φύση αυτών των παιχνιδιών είναι να προσφέρουν ένα πλούσιο τρισδιάστατο εικονικό κόσμο στον οποίο θα κατοικούν χιλιάδες χαρακτήρες που ελέγχονται από τους παίκτες. Η μορφή αυτή περιλαμβάνει ένα πλήρως ανεπτυγμένο από οπτικοακουστική άποψη περιβάλλον πολλαπλών παικτών. Οι χαρακτήρες τους οποίους δεν χειρίζονται οι παίκτες (οι λεγόμενοι NPCs ή Non-Player game Characters) έχουν σχεδιαστεί με τεχνητή νοημοσύνη έτσι ώστε να προσφέρουν ένα πλούσιο και μη προβλέψιμο εικονικό περιβάλλον το οποίο ο παίκτης βιώνει μέσα από τα μάτια του επιλεγμένου χαρακτήρα του.

Οι συζητήσεις μέσα σε τέτοια παιχνίδια μπορούν να γίνονται μεταξύ κάποιων παικτών μόνο ή σε ζώνες που περιλαμβάνουν όλους τους παίκτες στη ζώνη (ζώνες, είναι οι διαφορετικές περιοχές μέσα στο παιχνίδι πάνω στον ίδιο server). Είναι ακόμη δυνατή και η επικοινωνία μεταξύ των διαφορετικών ζωνών. Ακόμη, δεδομένου του εικονικού πλούτου ενός παιχνιδιού, μπορεί κανείς να οπτικοποιήσει τα συναισθήματά του κινώντας με αντίστοιχο τρόπο το χαρακτήρα του.

Με το να επιτύχουν τον υψηλότερο βαθμό κοινωνικής διάδρασης μεταξύ των χρηστών τα MMORPG έγιναν επίσης και η μεγαλύτερη πρόκληση για την προστασία μας. Σκεφτείτε το γιατί: οι παίκτες διάγουν μια εικονική ζωή σε πλήρη ανωνυμία. Έτσι π.χ., δεν μπορείς να ξέρεις αν ο παίκτης που στο παιχνίδι είναι ένας σκληροτράχηλος πολεμιστής, είναι άντρας ή γυναίκα στην πραγματική ζωή, ή πόσο χρονών είναι πραγματικά. Αυτό δεν είναι κακό, όμως εάν κάποιος προσπαθήσει να γίνει φίλος μας μέσα από το παιχνίδι, τότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί δεν τον γνωρίζουμε στον πραγματικό κόσμο, οπότε και δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι με ποιον επικοινωνούμε.

Το Διαδίκτυο δεν είναι μόνο παιχνίδι!

δες το βίντεο


Πηγή: Pan-European Gaming Information Consortium

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s